zondag 17 februari 2008

LK Schoolteams voortgezet onderwijs

Op zaterdagmiddag 16 februari is in het Broekhincollege in Roermond geschaakt voor het Limburgs kampioenschap voor schoolteams in het Voortgezet Onderwijs.

In de bovenbouw namen vijf scholen met een team ( 4-tal ) deel. Zij speelden een hele competitie, dus ieder team 4 wedstrijden in 5 ronden. In de onderbouw categorie traden drie teams in het strijdperk. Zij speelden een dubbele competitie in zes ronden. Dus elk team speelde twee keer tegen elke tegenstander. De teams, die vrij waren, speelden een vriendschappelijk partijtje tegen elkaar.

Het team van Den Hulster, bestaande uit Egbert, Marina, Kevin en Tomas begon goed aan dit toernooi. De grootste concurrent, de OGVO (Valuas en Blariacum) werd met 3-1 verslagen. Dit bleek de opmaat voor een sterk toernooi waarbij Den Hulster geen enkele wedstrijd verloor of gelijk speelde en waarbij Marina en Egbert hun titel als Limburgse Jeugskampioen en Jeugdkampioene volledig waar wisten te maken door zelfs een 100% score te halen.

De spelers van Den Hulster morsten slechts één bordpunt in de eerste twee ronden. In de vierde ronde probeerde Bernardinus uit Heerlen hun nog van de overwinning af te houden door hun sterkste spelers plotseling op bord drie en vier te laten plaatsnemen, maar ook dit mocht niet baten door een remise op bord 4. Bij het NK is een dergelijke omwisseling ten strengste verboden en voor het LK zal het reglement binnenkort ook worden aangepast om dit in de toekomst te voorkomen.

Uiteindelijk werd Den Hulster kampioen met 8 wedstrijdpunten en 13.5 bordpunten uit 4wedstrijden. Voor de tweede plaats was het tot het laatste moment spannend tussen OGVO uit Venlo en Bernardinus. OGVO had na vier ronden 5 wedstrijdpunten 9.5 bordpunten en was vrij in de laatste ronde. Bernardinus trad in de laatste ronde aan tegen St. Ursula uit Horn. Bij een winst met 3 – 1 zou Bernardinus gelijk komen in wedstrijdpunten en bordpunten met OGVO. Bij de stand 2 – 1 in het voordeel van Bernardinus kreeg de laatste partij dus een extra beladen karakter. In een zeer spannend en knap gespeeld eindspel kweet St. Ursula zich prachtig van haar sportieve plicht en ging Bernardinus speelster Diana Dalemans onderuit. Daarmee werd OGVO tweede en Bernardinus derde. Dankzij het gelijke spel tegen Bernardinus in de laatste ronde kaapte St. Ursula de vierde plaats weg voor de neus van Carboon St. Jan uit Hoensbroek. Carboon St.Jan werd weliswaar vijfde maar zij konden bogen op een half bordpunt meer dan St. Ursula.

In de onderbouw categorie liet St. Ursula uit Horn vanaf het begin zijn hielen zien aan de twee tegenstanders. In de vier wedstrijden verloren zij slechts anderhalf bordpunt. Dus een eerste plaats met 8 wedstrijdpunten en 14.5 bordpunt. De twee wedstrijden tussen Den Hulster en Carboon St. Jan eindigden één keer in een forse 4 – 0 voor Den Hulster en één keer in een vreedzame 2 – 2. Maar al met al een duidelijke tweede plaats voor Den Hulster.

In beide categorieën dus een duidelijke en terechte kampioen.