zondag 6 juni 2004

NK Schoolschaken 2004

Verslag NK SchoolSchaken 2004

Ook dit jaar had zowel het team van de onderbouw (klas 1 en 2) als van de bovenbouw van OG Venlo zich geplaatst om mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen Schoolschaken. Het team van de bovenbouw bestond uit Joep en Mart Nabuurs, Egbert Clevers en Roland van Vliembergen. Het team van de onderbouw uit Marina van Vliembergen, Guido Faassen, Sjoerd Lenselink, Grad Clabbers en Davey Hagens, waarbij Davey de laatste dag als vervanger van Grad meedeed. Beide teams wisten door te dringen tot in de halve finale. Hieronder volgt het verslag hiervan van Marina en Roland van Vliembergen.
Verslag team onderbouw

Het was leuk om weer met een team samen te schaken. Dit jaar was het team sterker dan vorig jaar. We bereikten dit jaar met ons team dan ook de halve finale.

De eerste ronde van de kwartfinales begonnen we tegen het Stedelijk Gymnasium uit Leiden en we verloren op alle borden. Op zich was het wel leuk om tegen Leonore Braggaar te schaken, die een paar weken geleden Nederlands kampioene in de C was geworden. Als ik (Marina) in de laatste minuten geen fout had gemaakt, had ik vermoedelijk zelfs ook nog gewonnen, al was het dan op tijd geweest.
De tweede ronde tegen het Willem Lodewijk Gymnasium wonnen zowel Guido als ik, zodat we als team remise speelden. De laatste ronde wonnen zowel Guido als Sjoerd en speelde ik remise, wat voldoende was voor de tweede plaats in onze groep en daarmee een plaats in de halve finales.Aan de halve finales kon onze vierde bord speler, Grad Clabbers, in verband met zijn verjaardagsfeest niet deelnemen. Gelukkig kon hier Davey Hagens voor invallen.
Terugkijkend hebben we tijdens deze halve finales ook wel een paar puntjes onnodig laten liggen, maar toch niet zoveel dat we anders tot in de finale zouden zijn gekomen. Daarvoor zijn de andere teams toch te sterk.
Het was leuk om mee te doen en we behoren met het team van onze school toch tot de beste acht schoolteams van Nederland.
Verslag team bovenbouw

In de eerste ronde van de kwartfinales verloor er niemand van ons team. Twee van de partijen werden gewonnen en de andere twee werden dus remise. Na deze ronde gingen we eerst ons lunchpakket ophalen.
Ook de tweede ronde werd door ons team gewonnen, al was het dit keer maar met 2,5 punt. Op dat moment hadden we ons al vrijwel geplaatst voor de halve finales. De laatste ronde speelden we gelijk, wat voldoende was voor de eerste plaats in onze groep.

Vol goede moed begonnen we de week erop aan de eerste ronde van de halve finale. Deze ronde ging er echter wat mis. We verloren met 1,5 punten van het Stedelijk Gymnasium uit Leiden. Dat was jammer, maar we hadden onze kans op de halve finale nog zeker niet verspeeld.
Na een korte pauze begon de tweede ronde tegen het Varendonck College. Tien minuten voor het einde was alleen de strijd op het eerste bord nog bezig en hadden we al twee punten binnen. We hadden dus genoeg aan een remise en het zag er naar uit dat dat wel zou lukken, maar Robin Swinkels (met een rating van 2183) wist helaas die partij nog te winnen. Dit staat ook beschreven in het dagverslag op de website van het toernooi.
Nu hadden we het helaas niet meer in eigen hand. We moesten in de laatste ronde niet alleen winnen, maar het Stedelijk Gymnasium zou ook moeten winnen van het Varendonck College, om nog een kans op de finale te hebben. We wonnen met 3 uit 4, maar dit hielp niet meer.
Toch hadden we een heel sterk team en met een beetje meer geluk hadden we zeker de finale kunnen halen. Omdat onze sterkste speler, Joep Nabuurs, nu in de zesde zit, lijkt het er in ieder geval op dat we dit jaar hierop de meeste kans hadden.
Al met al was het een leuk toernooi en we hebben tegen geen enkele tegenstander minder dan anderhalf punt gescoord.

Geen opmerkingen: